Loading...

Tipy na svatební dary - Svatební tradice a zvyky

13.09.2024 18:44

Upraveno: 19.09.2024 13:19

Svatební den je jedním z nejdůležitějších okamžiků v životě každého páru. Kromě nezapomenutelných vzpomínek a emocí k němu neodmyslitelně patří i svatební dary, svatební tradice a zvyky, které pomáhají vytvořit ten pravý slavnostní den. Výběr správného dárku může být náročný, proto vám přinášíme přehled možností, jakým směrem se při výběru orientovat. Zaměříme se na to, co se dává nevěstě, ženichovi i svědkovi, a také se podíváme na svatební výročí a tradiční zvyky, které mohou svatbu ozvláštnit.


Co dát jako svatební dar?

Svatební dar by měl být nejen praktický, ale i symbolický. Výběr dárku je ideální příležitostí, jak novomanželům ukázat, že jim chcete věnovat něco, co bude mít trvalou hodnotu. Svatební dárky u nás můžete snadno personalizovat, což dodá vašemu daru osobní kouzlo a unikátní hodnotu. Jednou z oblíbených možností je obraz s vlastním potiskem. Obraz s vlastními fotografiemi nebo vtipnými nápisy je krásným způsobem, jak novomanželům uchovat vzpomínky na jejich svatbu a společné zážitky.

Další skvělou volbou jsou gravírované skleničky na víno. Tento praktický a zároveň elegantní dárek s možností gravírování jmen nebo citátu novomanželům vždy připomene jejich svatební den, ale také zpestří jejich slavnostní chvíle. Pokud hledáte něco, co bude každodenní připomínkou jejich velkého dnu, svatební polštář s vlastním textem je skvělou volbou. Polštář s vlastním potiskem, například s jejich jmény nebo datem svatby, dodá jejich obývacímu pokoji či ložnici hřejivou atmosféru. Výběrem personalizovaného dárku přinesete novomanželům nejen krásný dárek, ale i vzpomínku, která s nimi zůstane po celý jejich život.

Nejprodávanější z kategorie: Pro novomanžele


Co darovat nevěstě?

Při výběru dárku pro nevěstu je skvělé zaměřit se na osobní a praktické dárky, které budou odrážet její osobnost a vkus. Široký výběr unikátních produktů, jako jsou svíčky s vlastní etiketou, které přinesou atmosféru a klid do jejího domova, nebo sady na víno s personalizovaným potiskem, mohou zpříjemnit společné večery. Dalšími oblíbenými možnostmi jsou skleničky s vlastním gravírem, které budou sloužit jako krásná a praktická vzpomínka, nebo měkké ručníky, povlečení či hřejivé deky s vlastní fotkou, které dodají osobní a útulný nádech do každého interiéru.
Více nápadů najdete v našem článku: Jaký dárek pro nevěstu.


Co darovat ženichovi?

Dárky pro ženicha mohou být nejen originální, ale i osobní, a skvěle odrážet jeho zájmy a styl. Gravírovaná krabička s láhví whisky je ideálním dárkem pro milovníky kvalitního alkoholu. Další zajímavou možností je personalizované prkénko, které ocení každý ženich, jenž má rád jídlo a praktické věci. Prkénko s vyrytým jménem nebo datem svatby se stane osobním a užitečným doplňkem do kuchyně. Pokud chcete darovat něco vtipného, skvělým tipem je hrnek s vlastním potiskem. Hrnek s jeho jménem, fotkou nebo vtipným nápisem určitě ženicha potěší.

Nejprodávanější z kategorie: Pro ženicha


Co má na starosti svědek

Svědek hraje na svatbě klíčovou roli, která zahrnuje řadu důležitých úkolů. Jeho hlavním úkolem je poskytovat novomanželům podporu a pomoc během celého svatebního dne. To zahrnuje nejen praktické činnosti, jako je koordinace s dodavateli a zajištění plynulého průběhu obřadu, ale také emocionální oporu a povzbuzení. Svědek by měl být přítomen při všech důležitých momentech  a měl by pomoci při organizaci oslav, včetně příprav na hostinu a zajištění, aby vše probíhalo hladce.

Kromě toho je svědek často zodpovědný za organizaci rozlučky se svobodou, kde má za úkol zajistit, aby tato akce byla nezapomenutelná a plná zábavy. Je tedy klíčovým člověkem, který se stará o svatební den, aby probíhal bez problémů a byl co nejvíce radostný pro novomanžele i všechny hosty.

TIP
Tradiční dary jako sklo či porcelán jsou symbolem křehkosti i krásy vztahu.


Co dát svědkovi jako dárek?
 

Poděkování svědkovi za jeho podporu během svatebního dne je důležité. Dárek pro svědka by měl být specifický, aby odrážel jeho významnou roli ve svatebním dni. Skvělou volbou jsou půllitry, které mohou být gravírovány jménem svědka nebo datem svatby, což dodá dárku osobní nádech a bude připomínat slavnostní chvíle. Další oblíbenou volbou jsou kvalitní pralinky, které potěší každého milovníka sladkostí a poskytují elegantní a chutný dárek.

Pro praktičtější využití se hodí personalizovaný plecháček, který je nejen stylovým, ale také funkčním dárkem, ideálním na každodenní používání. Tyto dárky jsou nejen vděčným poděkováním, ale také skvělým způsobem, jak vyjádřit svou vděčnost za podporu a pomoc během svatebních příprav.
Více inspirace najdete v článku: Co dát ženichovi a svědkovi.


Jak zabalit dárek na svatbu

Balení dárků může být jednoduché a elegantní, pokud dodržíte několik základních kroků. Začněte výběrem kvalitního balicího papíru, který odpovídá příležitosti – například v neutrálních barvách nebo s jemnými vzory. Skvělou možností je také balicí papír s vlastní fotkou, který dodá vašemu dárku osobní kouzlo a učiní ho nezapomenutelným. Důležité je pečlivé měření papíru, aby se snadno ovinul kolem dárku a neplýtvalo se materiálem.

Pomocí oboustranné lepící pásky můžete dosáhnout čistých, neviditelných spojů. Na závěr přidejte dekorační prvky, jako jsou stuhy, mašle nebo drobné ozdoby, které balíčku dodají stylový vzhled. Personalizované samolepky nebo kartičky s věnováním udělají dárek velmi osobitým.
Více najdete v článku: Jak zabalit dárek? Jednoduchý návod na balení dárků!


Jaká jsou výročí svatby

Výročí svatby jsou významné okamžiky, které oslavují různá období manželství. Každé výročí má svůj specifický název a symboliku, která odráží vývoj a délku manželství.

  • Papírová svatba (1 rok): První výročí, symbolizující křehkost nového manželství. Ideální dárky zahrnují personalizovaná fotoalba nebo pamětní knihy.
  • Dřevěná svatba (5 let): Pět let manželství představuje stabilitu a pevnost. Vhodné dárky jsou dřevěné rámečky na fotografie nebo personalizované dřevěné dekorace.
  • Křišťálová svatba (15 let): Symbol čistoty a krásy vztahu. Skvělým dárkem jsou křišťálové sklenice nebo dekorativní křišťálové předměty.
  • Porcelánová svatba (20 let): Jemnost a krása manželství. Ideální dárky zahrnují porcelánový servis nebo personalizované hrníčky.
  • Stříbrná svatba (25 let): Čtvrtstoletí manželství, symbolizující hodnotu a trvanlivost. Dárky mohou být stříbrné šperky nebo personalizované stříbrné předměty.
  • Perlová svatba (30 let): Moudrost a hodnota vztahu. Perlové šperky nebo dekorace s perlovými prvky jsou skvělým dárkem.
  • Rubínová svatba (40 let): Vášeň a síla vztahu. Rubínové šperky nebo luxusní předměty s rubínovým akcentem jsou ideální.
  • Zlatá svatba (50 let): Padesát let společného života, oslavující trvanlivost a hodnotu. Zlato jako dar zahrnuje zlaté šperky nebo hodinky.
  • Diamantová svatba (60 let): Šedesát let manželství, symbol nezničitelnosti a čistoty. Nejvhodnějším dárkem jsou diamantové šperky.


Svatební tradice a zvyky

Svatební tradice a zvyky jsou součástí svatebního dne, která dodává události speciální atmosféru a symbolický význam. Tradičně se například dodržuje zvyk "něco nového, starého, půjčeného a modrého", který symbolizuje nový začátek, pokračování rodu a štěstí. Loučení se svobodou, obvykle organizované přáteli, je další tradiční praxí, kde se snoubenci rozloučí se svobodným životem.

V některých kulturách se také uplatňují tradice jako házení rýže nebo květů na novomanžele pro štěstí a hojnost, nebo zametání střepů, což symbolizuje společné řešení problémů v manželství. Zvyky jako přenášení nevěsty přes práh nového domova, svatební špalír, nebo krájení svatebního dortu přidávají na významu svatebního dne. Každý z těchto zvyků má svůj vlastní symbolický význam, který přispívá k magickému okamžiku svatby, a může se stát krásným a nezapomenutelným zážitkem pro všechny zúčastněné.


Loučení se svobodou

Na rozlučku se svobodou vyberte dárky, které oslaví a přizpůsobí se osobnosti oslavence. Oblíbené jsou personalizované dárky, jako trička a hrnky s vtipnými nápisy, či praktické věci, například cestovní tašky. Zážitkové dárky, jako víkendové pobyty, adrenalinové aktivity nebo wellness procedury, jsou také skvělou volbou, která přidá na zajímavosti oslavy. Nezapomeňte zvážit tematické dárky, které odrážejí koníčky a zájmy oslavence, aby dárek byl nejen originální, ale také smysluplný a hodnotný.
 

Vaše příběhy

Ohlasy našich zákazníků

Je skvělé, že děláte radost ostatním a my toho můžeme být malou součástí.

Objednávala jsem závěsy vlastních rozměrů - skvělá komunikace, ochota a rychlost výroby. Nádherné zboží, které stoprocentně splnilo moje očekávání. Obchod doporučuji.

Recenze odk Katky
Katka Praha

Určitě u Vas ještě někdy nakoupím. Rychlost a provedení za mě úplně super. Byla jsem mile překvapená ze vzhledu deky. Uvažuji nad dalším výrobkem pro mě osobně. Což mluví za vše.

Recenze od Natálie
Natálie Ústí nad Labem

Spolupracujte s námi

Máme znalosti, technologie a vášeň pro to, co děláme. Nabízíme různé možnosti spolupráce pro firmy. Pomůžeme vám rozšířit sortiment a oslovit nové zákazníky.